Hormon-prevensjon skadelig?

contraceptive-pills-849413_640

P-piller inneholder hormonene østrogen og gestagen/progesteron. (foto hentet fra www.pixabay.com)
NHI (Norsk Helseinformatikk) oppgir på sine nettsider at p-piller kan gi bivirkninger som: redusert sexlyst (virker mot grunnen til at man tar pillen), humørsvingninger, forverre migrene, øke faren for blodpropp -og øker faren for brystkreft. Unge jenter skal selv ta valg om prevensjon og det er kanskje ikke akkurat mye lesing om bivirkninger som er interessant å gjøre i en hektisk ung og spennende alder. Men jeg tror det er lurt. For å kunne ta et bevisst valg. 

https://www.vg.no/forbruker/helse/studie-p-piller-oeker-risiko-for-brystkreft/a/24205650/

Nå er jo p-piller hormonpiller, og jeg synes det ville være rart hvis det ikke er flere bivirkninger ved å ta dem regelmessig. Via Helsenorge.no får jeg informasjon om at jeg kan lese om hvert enkelt produkt hos felleskatalogen. Her kikker jeg på samtlige produkter og finner en litt mer nyansert liste av bivirkninger. Felles gjenganger til produktene er redusert glukosetoleranse, høyt blodsukker, vektøkning, nedstemthet, ødem. Ja dette er jo ting som vi kvinner ikke synes er gøy å få. Ingen ønsker vel å få dette som bivirkninger av en pille som skal beskytte mot å bli gravid. Gjør vi? Er vi ikke klar over at dette er bivirkninger? Det er jo bivirkninger som, kombinert med dårlig kosthold og inaktivitet over tid kan føre til….blodpropp, kreft.
https://www.felleskatalogen.no/medisin/medisin/oppslag?type=atc&felt=kode&sokord=g02b%2cg03a&bf=ffffff&tf=000000&lf=0000ff&cfg=c2j1y0

https://kreftforeningen.no/forebygging/

Hva med lipødem som bivirkning?
P-piller har samme bivirkninger som symptomene til den vanlige kvinnesykdommen Lipødem. Her er kopi fra teksten i vedlagte artikkel (lenken nedenfor):

«Lipødem er en tilstand som gir unormale fettansamlinger i underkroppen, men som også kan oppstå i armer og i resten av kroppen. Dette fettet kan ikke slankes bort, og dermed er det typisk med en smal midje og overkropp, men kraftigere underkropp. Man opplever gjerne smerter i ødemområdet, og får lett blåmerker. Hypermobile ledd er også en ganske vanlig tilleggstilstand, ifølge Norsk lymfødem og lipødem forbunds nettsider. Lymfødem er en annen, hakket mer kjent tilstand, som gir økt væskeansamling i ben eller armer, på grunn av tette lymfeårer eller få lymfekar, eller at lymfeknuter er fjernet under en operasjon. - Dette er to forskjellige diagnoser. Lipødem er en genetisk sykdom, som nesten kun forekommer hos kvinner. Den oppstår for eksempel ved graviditet, pubertet og overgangsalder, forteller Ann-Katrin Schimmele, som er fysioterapeut med spesialisering i lymfødembehandling. Det er altså snakk om en sykdom som er tett knyttet opp mot kvinnelige hormoner. Menn kan også få lipødem, men dette er sjeldent. Sykdommen viser seg gjerne ved at du gradvis får mer fettansamling rundt lår, legger og hofter.
- Kvinner som har lipødem får ofte høre av legen sin at de er overvektige – ofte er de også det, men så kan de gå ned i vekt andre steder, men det hjelper ikke på lipødemet»
http://www.kk.no/helse/ragna-fikk-hore-hun-skulle-slutte-a-smugspise-men-fettet-som-ikke-ville-bort-var-sykdom-68796017

Lipødem er altså en genetisk sykdom, nesten kun hos kvinner, oppstår ved graviditet, pubertet og overgangsalder, tett knyttet opp mot kvinnelige hormoner. Genetisk arvet anlegg for å få en sykdom trenger ikke utløses, men kan utløses av miljømessige faktorer. Tilstanden kan også forebygges med sunn livsstil, og da også hormonbalanse. Så hva er de miljømessige faktorene som tilføres og kan provosere kroppen? Ganske sannsynlig for eksempel tilskudd av kvinnelige hormoner over tid.

Det er også mulig det ikke er noen bekymringsverdig sammenheng i det som nevnt ovenfor. På Helsenorge sin nettside virker det jo ikke veldig skummelt å ta p-piller fra ung alder. Det virker i det hele tatt ganske fornuftig å ta hormonprevensjon. https://helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/p-piller/begynne-med-p-piller

Brystkreft som bivirkning:
«F.N.’s Cancer Research Agency re-klassifiserte hormonelle prevensjonsmidler som kreftfremkallende for mennesker i 2005. Syntetisk østrogen har vært knyttet til kreft, som andre syntetiske hormoner. Dr. Samuel Epstein, i mange år en ledende lege innen kreftforskning, har advart om at pillen er «det største uregulerte menneskelige forsøket som noen gang har blitt gjennomført.» I «The Breast Cancer Prevention Program,» skriver Epstein, at «mer enn 20 velkontrollerte studier har vist en klar risiko for brystkreft ved bruk av oral prevensjon. Beregninger viser at en ung kvinne som bruker hormonell prevensjon, har opptil ti ganger høyere risiko for å utvikle brystkreft enn en som ikke-bruker.  Hun vil være spesielt utsatt hvis hun

-bruker pillen i løpet av tenårene eller tidlig i tjueårene
-bruker pillen i to år eller mer
-hvis hun bruker pillen før sin første graviditet  eller
--hvis hun har en familiehistorie med brystkreft

«Oral» betyr «tatt gjennom munnen – og viser til p-piller.  P-staven og P-ringen var ikke på markedet da studien ble gjort – men de har samme hormonelle effekter som p-piller.»
https://www.pfc.no/artikler/bruker-tysk-datamaskin-stedet-p-piller/
https://www.pfc.no/ekspertpanelet/p-piller-og-hormonell-prevensjon-har-mange-skjulte-bivirkninger/

Humørsvingninger og selvmord?
Det virker heftig, men vi leser:

«– Noen kvinner er av uvisse årsaker spesielt følsomme overfor naturlige hormonelle svingninger. Når de så påføres eksterne hormoner i større mengder fra prevensjonsmedisinen, kan det forsterke de følelsesmessige svingningene, som altså i verste fall kan føre til selvmord, sier studiens seniorforfatter, professor Øjvind Lidegaard, ved Rigshospitalet i København, til Politiken.»
https://forskning.no/svangerskap/2017/11/ny-studie-viser-p-piller-oker-kvinners-risiko-selvmord

Skepsisme blant legemiddelmyndighetene ved lansering av p-pillen:
Forøvrig kan det være av interesse å vite at de norske legemiddelmyndighetene skal ha vært skeptiske da p-pillen ble lansert fort og ukritisk i 1967:

«– Legemiddelmyndighetene, og da særlig helsedirektør Karl Evang, var betenkte med å slippe en pille som var så lite utforsket løs på befolkningen. Og han hadde rett i det, det var gjort uhyggelig lite forskning på den. Da pillen ble lansert visste man lite om bivirkninger og hvilken effekt pillen kunne ha for kvinnenes helse på sikt. – Den ville aldri blitt lansert med dagens system! Det tok sju år fra p-pillen ble lansert som prevensjonsmiddel for kvinner i USA, til norske kvinner kunne be legen sin om de nye pillene. Norge var forsiktige, og ventet lengre enn både Tyskland og de andre skandinaviske landene. I 1963 kom riktignok pillen til landet, men ikke som prevensjon. – Jeg har ikke klart å finne ut hva som sto i Felleskatalogen da, men den ble registrert til regulering av menstruasjon. Likevel var det nok flere som fikk den som prevensjon, under bordet, sier Nesheim.»
https://forskning.no/helse-svangerskap-seksualitet/2017/12/en-historie-om-seksuell-frigjoring-og-tvilsomme

Ta et bevisst valg
Så, har vi gode grunner til å være skeptisk til hormon-prevensjon? Eller blir vi lurt av hormonfri produktprodusenter og selgere til å velge deres istedet?

Trenger vi å putte midler inn i kroppen vår for å tukle med hormonsystemet slik at vi ikke kan bli gravide? Er det lurt?
Les og tenk til du er sikker i ditt valg. Det vil jeg anbefale deg. Bevisst valg. 

Beste hilsen, Aslaug

  

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!