Meditasjon styrker hjernen

hjernen. jpg

Nevrovitenskap er spennende. Det er naturvitenskapelig forskning på kroppens og hjernens samspill, nervesystemet. Vi er en bunt med nerveceller som reagerer på omgivelsene og det vi putter i oss. De reaksjonene vi får påvirker kroppen og hjernen vår, og omvendt. Her blandes vitenskap og alternative filosofier, det er iallefall vanskelig for de lærde å skille dem fra hverandre. Det er spennende. Vi er jo mer enn vi klarer å fatte. 

Forskning fra 2011 viser at at regelmessig meditasjon øker hjernecelle-tettheten i de områdene som styrer læring og hukommelse.
Det er grå substans (hjerneceller) i Hippocampus som hjelper oss til perspektiv, selvbevissthet, empati, medfølelse og selvinnsikt. Samtidig dempes vår stressrespons og engstelse, som sitter i Amygdala. En økning av hjernecelletetthet i Hippocampus og en reduksjon i Amygdala vil hjelpe oss til å klare å ta bedre valg og til å holde oss friskere på mange måter. Wikipedia sier meditasjon er en samlebetegnelse for øvelser som skal trene opp og vedlikeholde en bestemt sinnstilstand. Målet er avspenning fysisk og psykisk, samle tankene og få økt konsentrasjonsevne, få større innsikt og forståelse av verden, og tankemessig og følelsesmessig pause fra hverdagen. 

Det jeg har kjent i mange år nå, er at jeg klarer å roe ned tankene mine og kroppen min når jeg har yoga, når jeg er for meg selv og får slappe av, eller gjøre noe jeg liker, eller er sammen med noen når ingenting er anstrengt. Jeg føler jeg blir ladet opp. Jeg kan oppleve det også når jeg trener, går tur, rir eller steller med hest, konsentrasjonen øker og jeg er skikkelig tilstede. Hverdagens mas blir glemt for en stund. Jeg kan få plutselige ideer som hjelper meg videre. Jeg er blitt veldig bevisst de siste årene på å si nei til de tingene jeg ikke har lyst til. Fordi jeg vet de vil stresse meg og skape negativitet i meg. Noen ganger er det jo ting jeg må gjøre som er kjipe. Men da finner jeg det positive i det og årsaken til at jeg "må" gjøre det kan jeg da alltid spore tilbake til at jeg selv har valgt det og dermed ser jeg at jeg er motivert til det.11011191_10204354419892823_65376852989264433_n-medium.jpg Så er det er veldig mange ting jeg har valgt bort fordi jeg ikke trenger de og ikke vil ha de eller gjøre de.
Det er valg som ikke alltid forstås av andre, men det er greit. Det er for meg at jeg sier nei takk.

Hva gjør du når du har det fint og rolig i hodet ditt? Tenk over det. De tingene som gjør deg rolig i hodet er veldig bra for deg. Ikke bare rolig mens du holder på, for eksempel blir mange rolige i hodet der og da av å spise sjokolade eller drikke alkohol, men det rolige blir borte etter en kort stund og så er du er tilbake til utgangspunktet ditt, kanskje mer urolig. Jeg vet man blir urolig i hodet av å ha forspist seg, jeg vet man blir urolig i hodet av å ha vært full. Jeg vet også at man blir urolig i hodet av å presse seg til å gjøre ting man ikke på noen måte har valgt selv. Det er ikke en god følelse. Jeg tror menneskets vei å gå for en god samfunnsutvikling er at hver enkelt klarer å finne indre ro i seg selv. Det er noe vi kan lære oss.
En slags økt bevissthet som gjør oss godt. 

Her kan du lese mer om denne forskningen: 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!