Uenighet om fett i maten

lion-159448_960_720-normal.pngDen norske befolkningen får i seg omtrent 14 energiprosent mettet fett ifølge Helsedirektoratet. Dette mener de er litt for mye i forhold til det som er bra for helsa vår. Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss maks 10 energiprosent fra mettet fett. Dermed står de ved anbefalingene om at vi bør spise mindre smør og i stedet bruke planteoljer, flytende margarin og myk margarin.

Videre er det fortsatt mange utenfor Helsedirektoratet, fks leger, professorer og personer med ernæringsutdanning som mener mettet fett ikke er den skyldige provokatøren til hjerteinfarkt og helseproblemer. De samme er for et høyt inntak av fett og skiller ikke så mye mellom mettet fett og umettet fett. Samtidig mener de det er bra med veldig lite karbohydrater. Så hvem skal vi lytte til? Hva skal vi gjøre?

Det som sjelden vektlegges er at begge fronter er enige i at transfett /herdet vegetabilsk fett bør unngås så langt det lar seg gjøre. Jeg vil derfor påpeke at dersom vi kutter ut sjokolade og potetgull til den hverdagslige kveldskosen, dropper pølsa og bollen på bensinstasjonen, dropper iskremen mandag og torsdag fordi det er fint vær, dropper kakestykket på jobbmøtet fordi noen hadde den med, halverer godterispisingen på lørdagen og slutter å drikke så mye vin og øl på lørdagskvelden at det eneste vi har lyst på dagen etter er noe veldig salt og veldig søtt. Da, er vi inne på noe som fungerer. Noe som lett tar oss bort fra hjerteinfarkt, diabetes, overvekt og depresjoner...kanskje til og med kreft til en viss grad. Jeg har ingen lenker til dette nå, men det finnes mye om man googler, søker litt rundt. Det er imidlertid også ganske enkel sunn fornuft satt i sammen med kunnskap og erfaring om maten og kroppen og psyken.

Her er lenke til Helsedirektoratets oppdatering om mettet fett: 
https://helsedirektoratet.no/nyheter/ny-kunnskap-om-mettet-fett-styrker-kostradene

Her er lenke til en motstander av Helsedirektoratets anbefaling om fett:
https://www.kostnytt.no/ingen-grunn-til-a-bytte-ut-mettet-fett-med-flerumettet/

Alltid kjekt å lese litt her og litt der og kjenne etter hva man mener og opplever selv i praksis

Beste hilsen, Aslaug :-)

17880214_10208697530827882_10409697969433206_o-medium.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

                            

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!