Triks for normalt god forbrenning

51979908_10213283512034546_2391229690657374208_n

For å ha normalt god forbrenning og dermed klare å forbrenne overflødig fett fra kroppen når du trener og er i aktivitet, er følgende triks viktig. La oss kalle det triks, fordi da blir det mer spennende og motiverende å faktisk gå inn for det. 

  • Et godt kosthold
  • Minst mulig medisiner/legemidler
  • Holde seg unna alkohol

Det spiller liten rolle om du trener lenge og lett eller tungt og kortvarig, eller hvilke øvelser du gjør, men variasjon i øvelser, aktiviteter og intensitet er viktig uansett for å gi musklene og hjertet og leddene god variert trening for god helse. Og uansett: Gjør øvelsene riktig for å unngå skader.

Godt kosthold:
For normalt god forbrenning og normalt godt næringsopptak i kroppen er de viktigste triksene:
Spis, nyt og varier slik det anbefales i de norske kostholdsrådene: grønnsaker (rå, kokt, ovnsbakt), frukt, korn (grovt brød, knekkebrød, havregryn, grøt) /potet (helst kokt), litt nøtter, frø, magre melkeprodukter, litt kjøtt, egg, fisk, sunne fettkilder (olivenolje, rapsolje) Litt smør er også greit. Merk "litt", de fleste tar altfor tykt med smør på brødskiva. For noen kan det være lettere å gå ned i vekt ved å kutte ut brød, iallefall bytte fint brød ut med veldig grovt brød, gjerne hjemmelaget. Grovt brød gir bedre metthetsfølelse og mer fiber, vitaminer og mineraler, det er bra. 

Fordel måltidene utover dagen og kvelden, så lenge du er oppe og ikke sover.  Sett sammen maten på en måte du liker og som gir god metthetsfølelse (magre proteinkilder og grønnsaker gir mye volum til måltidet og lite kalorier), og varier ingrediensene. Lag maten fra bunnen av, ta med deg niste når du skal ut. Ikke spis deg stappmett selv om det er sunn mat. Spis deg passe mett, slik at du orker å gjøre noe med en gang du har spist, da er det er passe mengde. Da blir du sulten igjen etter ca tre timer. Det er fint.

Et ekstra triks når det gjelder trening og fettforbrenning: Spis et vanlig sunt måltid en-to timer før du trener. Ikke spis fks to bananer 10min før du trener, da du hovedsakelig under trening vil bruke det som er lettest tilgjengelig av sukker i blodet, og det kommer da fra bananene. 

Unngå, hold deg unna: 
Kaker, kjeks, salt og søtt snacks/godteri, sukkerdrikke, ferdigmat (på boks eller i pose fra butikken som bare varmes) alkoholdrikke, junkmat/ ferdigmat/ gatekjøkkenmat (pølse, burger, pommesfrites, pizza, taco, kebab, nuggets, nudler og så videre)
Mye bra kommer tydelig frem i denne artikkelen, blant annet:"....det verste kostholdet du kan spise er et kosthold med mye av både fett og sukker. For eksempel et måltid med sukkerbrus, hamburger og pommes frites" ..."– Det vil både sette i gang kroppens egenproduksjon av fett, og du får fett gjennom kostholdet som kan gå rett til lagring i fettvevet." 

Mange tenker at sålenge man spiser sunn mat hver dag, så går det fint å også spise usunn mat hver dag. Det sunne veier opp for det usunne, er tanken da, men du lurer deg selv slik. En annen vanlig måte å lure seg selv på er å tenke at "sålenge jeg trener regelmessig, så kan jeg spise usunn mat fordi jeg forbrenner de ekstra kaloriene med treninga". Du skal vite at når du trener blir kroppen sliten, og når du spiser usunn mat blir kroppen sliten, så det blir ikke bra. Vi må istedet begynne å tenke at vi skal ha kvalitet i kostholdet. "Kostholdskvalitet" innebærer større mengde rene råvarer, og mindre mengder, og at vi sjeldent spiser ultraprosessert mat. Ultraprosessert mat er mat, kaker og godteri der det er lite hele matvarer og mye sukker/fett, tilsetningsstoffer og salt. I disse produktene er fiber og nyttige næringsstoffer fjernet/ brutt ned/ ødelagt, og det totale utfallet for oss blir at vi spiser oftere og mer når vi velger slik "mat". I tillegg er denne "maten" lite bærekraftig, ikke bra for planeten eller oss altså. Når vi ser det på det slik så er det ikke lengre bare et spørsmål om vi skal få lov til å spise usunt hvis vi selv vil. Det rettferdige vil være å støtte opp seg selv og andre til å velge bort usunne alternativer. Velge sunt istedet. Det blir et miljøspørsmål faktisk. I tillegg påvirker hva vi spiser også neste generasjon. Maten vi spiser påvirker genene våre, og skader kan bli arvelige eller delvis arvelige, dette kalles epigenetikkDet er ikke nødvendigvis slik at man utvikler en bestemt sykdom selv om man har en genmutasjon som forårsaker denne sykdommen, heldigvis. Vi kan påvirke mye av dette ved å følge rådene for sunn livsstil, slik at det ikke slår ut i sykdom. Disposisjon for overvekt kan også arves hvis mor/ far har dårlig kosthold før og under graviditet. Vit og husk at du kan gjøre mye selv, med hvordan du lever.

Minst mulig legemidler
Legemidler gir bivirkninger, og de forstyrrer kroppens egne signaler for normal forbrenning og næringsopptak. Smaks- og luktoppfatning sløves og kan endres. Her vises til at  immunsuppressivt legemiddel Tocilizumab" forstyrrer kroppens evne til å forbrenne fett, spesifikt nevnes her under trening her. Her gjelder det et immundempende legemiddel som er vanlig ved fks revmatisme. Immundempende legemidler er kanskje vanskelig å unngå hvis man får en autoimmunsykdom, vel og merke. Likevel er det verdt å vite og tenke at med hensyn til mange sykdomstilstander så vil et bedre kosthold sammen med aktivitet kunne hjelpe å forebygge og kanskje også gjøre at man ikke trenger like mye legemidler.  

Holde seg unna alkohol
Alkohol er gift for kroppen vår og levra må jobbe for å skille den ut. Når vi drikker alkohol er det derfor den som prioriteres å forbrennes først. Alkoholen i seg selv må altså først forbrennes, og deretter får du også oftest endel sukker sammen med drinken/ølglasset/vinglasset. I tillegg blir du gjerne mer sulten og spiser mer og gjerne også helst ganske fet og salt mat som er kaloririk i seg selv. Når du spiser sunt og litt mindre kalorier enn du trenger så er kroppen i en fettforbrennende modus, du vil hele tiden kunne tære litt fra det ekstra fettet på kroppen og det usunne fettet rundt organene. Men når du drikker alkohol og/eller spiser noe som gir ekstra stor insulinutskillelse så vil kroppen istedet gå over i fettlagringmodus (eller sparing av kroppsfettet du har), inntil du har normalisert blodsukkeret igjen og forbrent bort alkoholen. Det gjør det altså definitivt vanskeligere for deg å gå ned i vekt hvis du drikker litt alkohol en gang i uka eller annenhver helg. Her står litt tips og info angående dette, forklart enkelt og kort: 
https://www.nrk.no/livsstil/slanketabben-som-odelegger-1.10939816

Du trenger altså ikke kjøpe produkter som spesifikt lover å hjelpe deg til mer effektiv fettforbrenning. Noen av de produktene kan også inneholde uheldige stoffer, og i verste fall helseskadelige dopingmidler. Lev sunt, så blir det bra. 

Beste hilsen, 

Aslaug Lia Pettersen, Trenings-og Ernæringsrådgiver 

www.atletix.no 

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!