Ting du kan gjøre for å unngå Diabetes type 2

diabetes-528678_640

Rådene til de som har fått Diabetes type 2 er de samme som gjelder for oss alle. For å unngå å utvikle denne sykdommen/tilstanden bør vi følge de samme rådene. Fordi, diabetes kommer snikende på oss over tid, etter langvarig hardkjør på kroppens naturlige blodsukkerregulering. Sykdommen kan komme etter at vi har spist for mye sukkerholdig mat over flere år, slik at kroppen ikke lengre reagerer som den skal når insulinet utskilles (Diabetes type 2= insulinresistens). Insulin utskilles fra bukspyttkjertelen i stor grad når vi har spist mye karbohydratrik mat eller noe med mye sukker i. Her kan du lese om insulinresistens:
https://nhi.no/for-helsepersonell/seminarer/type-2-diabetes/pasientinformasjoner/insulinresistens/ 


Her på nettsiden til diabetesforbundet beskrives fint hvorfor det er viktig for oss friske å ha god blodsukkerkontroll:
https://diabetes.no/kosthold/mat-og-individ/blodsukker/hvordan-holde-et-stabilt-blodsukker/

"Personer som ikke har diabetes kan også ha nytte av aktivt å gå inn for og opprettholde et jevnt og stabilt blodsukker, ettersom små svingninger i blodglukosen – selv innenfor normalområdet, kan påvirke konsentrasjonen og prestasjonsevnen hos oss alle. Ubehagelige symptomer som minner om hypoglykemi og begynnende «føling» vil kunne melde seg og gi en opplevelse av redusert overskudd og evne til å holde fokus."

Ved å ha god blodsukkerkontroll vil vi kunne ha det bedre og få til mye. Vekta vil holde seg sunn og ikke øke ukontrollert. Du vil ikke få heftige sug etter søt og usunn mat.

Det neste vi kan gjøre for å oppnå god blodsukkerkontroll er å sørge for en god måltidssammensetning.
Det vil si at måltidet består av litt karbohydrater, litt proteiner og litt fett. For å klare å få til det så må vi først og fremst være bevisst hva slags mat som gir mest av de forskjellige næringsstoffene, og deretter hvilke mengder det er passelig med. Det krever kunnskap og bevissthet for å unngå å få diabetes type 2.

Det nevnes også som viktig å spise hyppig, regelmessig. Det kan vi fort kjenne er sant, fordi hvis vi det går lenge mellom hver gang vi spiser så hiver vi gjerne innpå både raskt og med lite kontroll på type mat og mengder. Desperat spising, og så blir vi lenge mette og fort sugne på noe søtt når sulten melder seg igjen etter flere timer. Slappe også. 

Det siste som nevnes som viktig for å ha god blodsukkerregulering er regelmessig mosjon/ fysisk aktivitet. Det er veldig stor fokus på nettopp dette i dagens samfunn, og det er bra, men lite effektfullt dersom vi ikke samtidig har minst like stor fokus på sunt kosthold. Å ikke ha fokus på sunt kosthold men mye aktivitet, vil kunne føre til at man synes det er veldig slitsomt og ikke gøy å trene, og det vil være vanskelig for kroppen å tåle mye trening. Kroppen vil kanskje ikke klare å hente seg inn igjen etter treninga slik den ville gjort med et sunt kosthold. Dermed blir kroppen svekket istedet for å styrkes på mange måter. Mestringsfølelsen til den som eier kroppen vil også da svekkes.

Det vi putter inn i kroppen har stor betydning for hvor godt kroppene våre fungerer. Kvaliteten på drivstoffet er viktig. Det er viktig å ikke putte inn for mye stoffer som blir rusk i maskineriet. Det vil svekke maskineriet. 

Det er mer enn bare kiloene på kroppen vi bør tenke på som motivasjon for å ha sunne gode rutiner. Ekstra kilo på kroppen er bare en synlig bivirkning som kommer etter lengre tid med vaner som kroppen ikke har det bra med. 

Ta de rette valgene, planlegg. Få det bedre.

Ha en fin sunn dag!

Aslaug :-) :-)

Foto øverst: www.pixabay.com

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!