Trening og kosthold like viktig

20170203_110930

Nylig var det debatt på NRK om trening har noe for seg når man skal slanke seg. Det ble debattert om det er kostholdet som er det viktige. Flere synspunkt og perspektiver kom frem.  
Martin Norum skrev en kronikk
om hvorfor begge deler er viktig, til Aftenposten. Pål Jåbekk har også skrevet en knallgod helhetlig kronikk
om dette, på forskning.no. Jeg sier som jeg alltid har sagt, merker og vet: begge deler er viktig for god helse og da kommer også vekta seg på et tall som er bra for deg. Når du mestrer trening og sunt kosthold på en måte du trives med, da har du funnet gull.

Trening og kosthold er noe vi mennesker ikke kommer utenom for å fungere bra og holde oss friske. Vi trenger begge deler, fordi:

Trening er egentlig det samme som daglig fysisk aktivitet, og det trenger vi. Det kan være lett intensitet, og en aktivitet og øvelser du liker så godt at du ikke tenker på det som trening engang. Det er topp når det er slik! Samtidig trenger kroppen også øvelser og aktivitet som er tung og utfordrende/vanskelig. Det er jo bare slik vi kan fortelle kroppen at den må holde seg i god stand og gjerne bli enda bedre, og det er jo gøy når vi får til det! Det som ikke brukes av muskler vil kroppen oppfatte at den ikke trenger, og kroppen tillater dermed at det blir svakere. Blir vi svakere får vi også dårligere balanse og utholdenhet og dermed også unødvendige smerter og skader. Trening gjør godt for psyken vår, tankene og følelsene. Kropp, hode og hjerte henger sammen. 

Kosthold er egentlig det samme som å sørge for at vi gir kroppen den næringen den trenger daglig. Vi er så priviligert og heldige her i Norge at vi kan gjøre det. Tenk så bra! Likevel klarer vi veldig ofte å velge mat og drikke som kroppen egentlig ikke har godt av, du vet hva det er. Dermed ødelegger vi litt hver dag for at kroppen skal fungere bra og klare å holde seg frisk. Hvis kroppen får mye den ikke trenger og lite av det den trenger så blir det ikke bra. Det er det største kostholdsproblemet til oss som har nok mat og fristes av mat av alle slag hele tiden. Vi velger det som ikke er bra hvis vi ikke tenker oss godt om og har en plan. Det er veldig fort gjort å velge noe som ikke er bra. Og så tenker vi også fort at det ikke gjør noe, vi må jo unne oss litt, men vi lurer oss selv der. Fordi usunn mat er ikke en belønning for kroppen. Du kan føle det som en belønning umiddelbart, men psyken din blir lurt. Spiser vi sunt og det vi trenger, ikke for mye, så holder kroppsvekten seg sunn. Spiser du sunt og litt mindre enn du trenger så går du ned i vekt. Pass på å trene samtidig så du ikke mister viktig muskelmasse og mestring/funksjon og motivasjon.

Så, håper du ble inspirert til å bry deg om deg selv ved å sørge for sunt kosthold og trening

Beste hilsen, 

Aslaug Lia Pettersen, Trenings-og Ernæringsveileder

23621147_10210353297941025_4518704817881610029_n.jpg

 

 

 

 

 

Atletix Treningssenter Risør og Vegårshei
www.atletix.no

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!