Sunn grilling

meat-1440105_960_720

Å grille er jo sunt, sier vi. Og så glemmer vi fort at det sklir ned en pølse eller to eller tre i tillegg til det rene kjøttet eller fisken vi grilla. Så glemmer vi også fort at den sunne salaten er dynket i en kjøpt dressing som vi ikke vet hva inneholder. Oftest inneholder de kjøpte dressingene både sukker og veldig mye mettet fett. Og så glemmer vi pølsebrødene eller burgerbrødene som sklir ned sammen med det andre. Visste du at de inneholder ganske mye sukker? Visste du at kjøpt potetsalat eller rekesalat innheholder veldig mye mettet fett og salt? Visste du at det er enkle justeringer du kan gjøre her som er sunne og gode. Kjempegode, og du blir ikke lurt til å få i deg tre ganger så mye kalorier som du tror du får i deg. Får du i deg veldig mye kalorier på en gang så blir du tung og slapp i kroppen. Du blir anpusten med en gang du prøver å leke med barna. Magen sier nei, sett deg ned. Visste du at du får lyst på mer mat når du drikker vin eller øl til maten? At du ikke kjenner at du er mett på samme vis som når du drikker vann eller alkoholfritt inntil? Putt noen sitronskiver i en mugge med kaldt vann. Deilig!

Her er mine konkrete tips til å lage et sunt grillmåltid slik at du unngår å bli slapp og stappmett:

Proteinkilde:

  • Rent kjøtt, eller fisk (pensle gjerne med olivenolje for god smak)
  • Pølser kjøpt på gård eller på butikk som er ekstra kjøttrike og inneholder maksimalt 11 gram fett per 100 gram. Disse pølsene er gjerne godt krydret og voksne liker dem godt. Litt sunnere pølser for barn er type «mager».

Karbohydratkilde:

  • Hjemmelaget potetsalat til 4: 2 kokte poteter i terninger, 2dl yogurt naturell, ½ boks Philadefia light naturell smøreost, ½ løk, pepper, salt/hvitløkspepper/annet krydder. Lag mer av det flytende hvis du vil.

 Grønnsaker:

  • Salat av Isbergssalat eller kinakål, paprika, mais uten sukker, litt eplebiter eller mango
  • Legg grønnsaker på grillen, pensle dem med litt god olivenolje eller rapsolje. Skjær store skiver av squash, paprika, aubergine og legg på grillen. 

Dressing: trengs ikke, det andre smaker så godt. Dressing er basert på en fettkilde og krydder og inneholder ofte også sukker i en eller annen form. Du får nok fett fra pølsene eller kjøttet/fisken som du marinerer.

Ketchup: velg den uten tilsatt sukker

Pølsebrød/hamburgerbrød: Inneholder mye karbohydrater som gir rask blodsukkerstigning, det er ikke så bra. De du kjøper på butikken inneholder også ekstra gluten og sukker og vegetabilsk fett. Kok litt ris istedet eller bruk grove hjemmelagede rundstykker/brødskiver hvis du trenger mye karbohydrater. Potetsalat forslaget ovenfor er forøvrig en sunn karbohydratkilde. 1 potet til et måltid er bare sunt, så lenge det ikke er stekt i mye fett og ikke saltet veldig mye. 

Ps. Unngå å steke grønnsaker og frukt i aluminiumsfolie, det skal visst ikke være bra å spise mat som er varmet i det. Unngå også å svartsteke maten, det er heller ikke heldig for oss å spise. Dette kan du google og finne mer om hvis du er nysgjerrig på det. 

Foto øverst: www.pixabay.com

Ønsker deg en god grillsesong! Mvh Aslaug :-)

19756377_10209395956208080_8702817913894231984_n-medium.jpg

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!