Slik kommer vi i flytsonen

03-sciatica-pain-inline-01
Du har sikkert hørt snakk om flytsonen. At den er bra å være i, at da føler vi oss bra og ting går lett og vi får til mye uten at det føles anstrengende. Nesten som en liten rus. En lykkerus. Helt naturlig. Og den er det, den er herlig. Vi bør alle søke å være i den så ofte som mulig. Jeg vil påstå den gir oss god helse også. Her vil jeg forklare så godt jeg kan hva det går ut på og hvordan du kan være der.
 
Flytsonen er en balanse mellom ferdigheter, utfordringer og mestring.
Jo mer ferdighet innenfor et emne, jo større utfordringer tåler og ønsker du. Det emnet du har store ferdigheter innen vil du fort kjede deg med hvis du ikke får store nok utfordringer.
 
Jo mindre ferdighet du har innenfor et emne jo fortere vil du bli stresset og føle press hvis du får litt for store eller for mange små utfordringer på en gang.Da er det ikke noe gøy og du vil fort konkludere med at dette er ikke noe for meg, eller dette vil jeg ikke. Eller hvis du har lav selvfølelse og generelt tenker at: Jeg er mislykket, jeg får ikke til noen ting. Eller: du ser en jukseløsning og hiver deg på den, for å klare å være der lengre. Kom deg UT!! Få bort alt presset, trekk deg tilbake. Si ifra at du ikke må ha så mange utfordringer på en gang, be om hjelp. Ikke føl deg mislykket, støtt deg selv i stedet. Hvil deg og prøv på nytt med litt færre utfordringer slik at du får gradvis mestring. -HVIS du har lyst, HVIS du må. Noen ting må vi her i livet (eller?) men de fleste ting kan vi faktisk til stor grad velge selv. Og det som er så fint er at vi kan oppleve flytsonens lille rus også med lave ferdigheter innenfor et emne, så lenge vi har utfordringene på riktig nivå. Slik kan ferdighetene gradvis vokse og vi liker det vi driver med og får bedre selvtillit og sikkert også bedre selvfølelse hvis den var lav. 
 
Respekter og anerkjenn gjerne de som får til mye av det du ikke får til, vi er forskjellige og har forskjellige interesser og dermed også forskjellige ferdigheter. MEN ikke idoliser dem og hyll dem, fordi det går på bekostning av din egen selvrespekt. Du er god på din måte. Vi er alle likeverdige, og gode på forskjellige ting, det er spennende å se på og lære av hverandre, men det er også nok. Unngå å konkurrere med noen som jukser eller er på et mye høyere nivå enn deg, søk utfordringer på ditt nivå ellers blir du stresset og irritert. Unngå også å konkurrere med noen som er på et mye lavere nivå enn deg, vær tilgjengelig for dem, støtt dem istedet, hvis de vil. Vis andre hva du kan og bidra med din kompetanse der du føler det hjelper.
 
Når du har ferdigheter innenfor et emne og tar imot utfordringer så vil du oppleve spenning, og det er gøy! Du kan kanskje lure på hvorfor en person synes det er gøy å holde på med noe som du synes er skummelt og stressende, det kan være nettopp fordi den personen tåler og trenger flere utfordringer enn deg i akkurat det emnet. Spør personen om det du lurer på :-)
Men vær også bevisst at den personen synes det er lett det du ikke får til, og det kan hende at rådene til den personen blir feil for deg hvis ikke han /hun klarer å se at du ikke skal ha for mange/store utfordringer på en gang i det emnet. Den som er flink i et emne er ikke nødvendigvis en god lærer i det samme. 
 
Se nøye på flytsone-bildet øverst og tenk hvordan det er for deg i praksis i forskjellige emner og situasjoner. Hva skal til for at du kommer i flytsonen? Mer utfordringer eller mer ferdigheter i emnet?
Tvi tvi, når du mestrer denne analyseringen av deg selv i forskjellige situasjoner kan du klare å finne og holde deg i flytsonen oftere og det er herlig!
 
Beste hilsen, Aslaug Lia Pettersen
Trenings-og Ernæringsrådgiver, Atletix Treningssenter www.atletix.no
 
 
 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!