Ulemper med kortisonbehandling

dumbbells-2465478_640

Mangel på trening eller for mye og hard trening
I mange tilfeller er det mangel på motivasjon til å trene eller at man er i lite variert god aktivitet, som fører til belastningsskader. Det er fort å gå for løsningen kortisonbehandling når smerter og betennelse melder seg. Men trening er bra for musklene, hjertet, hjernen og leddene våre, og den viten er i bunn og grunn topp for motivasjon til å trene regelmessig.

Vår motivasjon til å trene er ofte basert på et ønske om å endre kroppens utseende til det vi mener er bedre, enten det da betyr å slanke seg eller bygge muskler eller begge deler. Den type ytre motivasjonen trigger oss til å haste med resultater når vi først har bestemt oss. Fort gjort er det derfor å trene for mye, for hardt og med feil teknikk når man ivrig starter opp. Etter en stund begynner smerter eller skader å dukke opp. Det er enklest å overse smertesignalene og fortsette å kjøre på, gå til legen og få medisiner og så fortsette. Etter enda en stund sier kroppen fra at dette her er ikke greit. Så blir man tvunget til å ta en treningspause. Så er spørsmålet, tenker du da at kroppen din fikk en skade, at det var et uhell som må repareres med medisiner før du kan fortsette igjen?  -Eller tenker du at det er på tide å lytte til kroppen og jobbe med den i stedet for mot den?  Jeg håper du tenker det sistnevnte. Mange takker ubetenksomt ja til kortisonbehandling når smerter, skader og slitasje oppstår. Det er i veldig få tilfeller nødvendig.

Kortisonbehandling har en del ulemper
Kortikosteroider reduserer kroppens egen immunrespons. Behandlingen er mangelfullt dokumentert når det gjelder opptak og fordeling ellers i kroppen, omdannelse og utskilling fra kroppen (farmakokinetikk), klinisk effekt og sikkerhet. Det er ingen eller tvilsom effekt når det gjelder kortison og plager fra skuldrer, albuer og hælsener. Kortison sprøytes inn i deler av kroppen der det ønskes smertelindring og betennelsesdemping, man kan også få kortison som salve eller tabletter ved enkelte sykdommer. Smertelindringen ved betennelser i muskler og ledd blir umiddelbar og kjennes bra, men kortvarig i forhold til helningstiden for skaden. Skaden kan også med kortison trenge lengre tid for å reparere seg og faren for å overbelaste igjen er større. Kortison bør ikke gis dersom man har sopp/virus eller bakterieinfeksjon, da vil de infeksjonene bli verre. Kortison er heller ikke bra hvis man har andre lidelser eller livsstilsrelaterte sykdommer.

Bivirkninger som er vanlige er: Søvnløshet, kvalme, brekninger, mageplager, slapphet, svimmelhet, muskelsvakhet, leddsmerter, vansker med kontroll av diabetes, økt sultfølelse og tørste.
Bivirkninger ved høye doser kan være: Kviser, mer hårvekst, tynnere hud, grå stær, grønn stær, benskjørhet, rundt ansikt, atferdsendringer….

Så, kort og godt er ikke kortisoninjeksjoner bra for oss på sikt, men de demper smerte og betennelse der og da. Men, nettopp smerte og betennelse er tegn på at noe er galt og at vi må endre oppførsel. Smerte og betennelse kan komme av stress over tid eller bevegelser som ikke er bra, eller en akutt skade eller skade som har oppstått grunnet mangelfull ernæring, eller en kombinasjon av alle disse faktorene. Forebygging av skader og betennelser er egentlig så enkelt som å drive vettug trening/aktivitet, ha et godt kosthold, få nok søvn og hvile og skape en sterk psyke og balanse i livet. Dette, som forebygger,  vil også i alle tilfeller være med på å behandle en skade som er oppstått. Endringer i livsstil må altså skje, og det kan være vanskelig og lite ønskelig med det første, men om man virkelig går inn for det så blir alt mye lettere og bedre etter overraskende kort tid. Deretter er utfordringen å holde på de nye gode vanene. Den lette utveien er en sprøyte som demper signalene om at man må endre på noe, og håpe at det vonde går over og så fortsette som før. Fortsetter vi som før vil det samme skje igjen. Hvor lenge vil vi ha det slik? Hvor mange ganger?

Gjør noe annet enn symptom-demping. Ta vare på deg selv.

Foto: www.pixabay.com/no

Kilder: 
https://www.vondt.net/kortisoninjeksjon-informasjon-om-bivirkninger-og-negative-bieffekter/

http://tidsskriftet.no/2003/11/legemidler-i-praksis/er-lokale-steroidinjeksjoner-effektivt-eller-ikke

https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/kortison/

https://www.helsenett.no/238-sykdommer/astma-og-kols/astma-og-kols/6114-kortison.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9934411?dopt=AbstractPlus

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!