Hvor mye sukker er greit?

Sukker_brus

Et kjent og kanskje ikke så kjært råd fra Helsedirektoratet er "Reduser sukkerinntaket". Det anbefales at maks 10 Energiprosent av daglig næringsinntak kommer fra raffinert sukker . Hvem vet i praksis hvor mye det kan være? For barn er det ca 25 gram sukker, for voksne 50-70 gram sukker. Det tilsvarer 1/2 liter brus eller ca 100 gram sjokolade for voksne (obs det er også mye mettet fett i 100 gram sjokolade).

Det er litt enklere å forholde seg til. Men så, du lar være å drikke sukkerbrus og spise godteri i hverdagene. Du koser deg med litt i helgene. Det kan gå fint. Og du trener 3-4 ganger i uka, men du går ikke ned i vekt, og du føler deg slapp og lite motivert til å trene og få gjort alt du helst skulle. Det kan være lurt å se over det daglige kostholdet. Hva er det egentlig i den "vanlige" maten du spiser daglig? Da må du lese på innholdslista på hvert produkt. Det enkleste er å finne og velge produkter der det står "uten sukker tilsatt" eller "Sukkerfri". Hvis det ikke står, kan du ta en titt der det står "Inneholder:...." De produktene du gjerne må unngå er de der det står oppført "sukker"/ "sukrose" "fruktsukker"/ "fruktose" / "dextrose" langt frem i innholdslista. Jo lengre bak i lista, jo mindre tilsatt sukker per 100 gram er det i produktet. Så er det også kjekt å vite litt om mengden tilsatt sukker i forhold til mengden vare du skal spise, og i forhold til det andre som er i produktet. For eksempel har leverpostei "sukker/dekstrose" i innholdslista som ingrediens nr 9 og 10, som antyder lite sukker. Da kan du se på nærinsinnholdsdeklarasjonen og se at det står: "Karbohydrater 3,5gram, hvorav sukkerarter 1,5gram." Det er per 100gram vare. Altså blir det 0,15 gram sukker fra leverpostei hvis du har 10 gram på en brødskive. og det er jo ikke noe å tenke på. Nå er jo heller ikke leverposteien søt, så den er ganske grei, men ta en ekstra titt på for eksempel yoghurt med 30% mindre sukker og diverse frokostblandinger. Det er litt mer sukker i mange av de produktene enn vi kunne tro, per 100 gram. I tillegg er det varer der vi spiser 100gram eller mer i et måltid. Så da blir det fort en kilde til sukker som vi ikke tenker over. "Matkontrollen" har gjort en undersøkelse av sukkerinnhold i frokostblandinger, og vi lar oss nok fort lure. De fant 3 produkter som er bra (les her), og det er nok ikke de som er mest populære blant barn, eller voksne, enda.. Jeg bruker 4-korn blandingen og har i bær og frukt for søtsmak. Det blir bra og godt. 

Du må altså kunne tolke det som står i næringsinnholdslistene for å unngå å bli forvirret hvis du begynner å søke. Det er gunstig om du klarer å bytte ut sukkertilsatte produkter med annen mat som er mindre prosessert, altså mindre ekstra tilsetninger og endringer i strukturen av basisvaren. Jo mer matproduktet /ingrediensene ligner noe som kommer fra naturen, jo bedre. Kan du se og identifisere hva du spiser, bra. Kan du ikke, kanskje ikke så bra. Vit hva du spiser. Det er lettere å kutte ned på sukkerinntaket når du vet hva du spiser. 

Og det hjelper, det ER betydelig bra for helse og trivsel å redusere sukkerinntaket til et minimum. Jeg synes taket for inntak av raffinert sukker som Helsedirektoratet har satt, er høyt. Jeg tror det blir vanskeligere å holde sukkerinntaket nede hvis man skal tillate seg et kakestykke eller en is hver dag. Jeg tror og ser og hører at det ofte blir mer. Fordi det er vanskelig å stoppe ved en. Fordi det søte trigger oss til å ha lyst på mer. Fordi det søte ikke gir metthetsfølelse. Vi trenger ikke raffinert sukker på noen fysisk måte. Dersom vi trenger mye karbohydrater, for eksempel etter en tøff treningsøkt, så spis banan eller en brødskive eller to med honning, da får du samtidig nyttige vitaminer og mineraler. Jeg stortrives uten sukkertilsatte produkter og bruker sukrin på risgrøten, vafler og pannekaker, når vi av og til lager det. Sukrin/kunstig søtning som er kalorifri tror jeg er greit av og til. Jeg har lest både for å mot, studier og ernæringslære og kjenner på kropp og hode og helse at det er greit med litt av det. Det forårsaker ikke vektøkning heller. Kunstig søtning er et annet emne, så jeg går ikke mer inn på det her nå. Helsedirektoratet anbefaler ikke kunstig søtning til barn under 3 år, og råder oss til å ikke drikke kunstig søtet brus ofte, pga den sure PH-verdien i også den brusen. Men drikk vann for tørsten :-) 

Håper dette var oppklarende, hvis du var litt usikker. 

Mvh Aslaug Lia Pettersen,
Trenings-og ernæringsveileder
www.atletix.no

  

Kilder: 
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/mindre-sukker-til-hverdags
Egenerfaring og kompetanse

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!