Blogg

La oss starte med å følge sukker-rådet

active-1853657_960_720.jpg

Helsedirektoratet råder oss til å halvere sukkerinntaket, det vil gi oss alle bedre helse. Vi får i oss for mye kalorier med det ekstra vi spiser som inneholder mye sukker og fett. Hvorfor er det så vanskelig å kutte sukkerinntaket?
Det er vanskelig fordi den kaloritette maten er veldig lett tilgjengelig og fristende og vi har mange feiringer og sosialisering som innebærer kos med kaloritett mat flere ganger i uka. Lørdagen eller hele helga vil...

Les mer...…

Hvor mye sukker er greit?

Sukker_brus.jpg

Et kjent og kanskje ikke så kjært råd fra Helsedirektoratet er "Reduser sukkerinntaket". Det anbefales at maks 10 Energiprosent av daglig næringsinntak kommer fra raffinert sukker . Hvem vet i praksis hvor mye det kan være? For barn er det ca 25 gram sukker, for voksne 50-70 gram sukker. Det tilsvarer 1/2 liter brus eller ca 100 gram sjokolade for voksne (obs det er også mye mettet fett i 100 gram sjokolade).

Det er litt enklere å forholde seg til....

Les mer...…

Sunn handleliste

1483948_741309095881917_1091400679_o.jpg

Her får du et forslag til sunne gode råvarer som alltid er bra å ha hjemme. Putt dem i handlevogna regelmessig, så legger du forholdene godt til rette for deg selv for en sunn matvei.

Å handle mat på butikken er en del av planleggingen av sunt kosthold. Når det ligger sunn mat i skap og kjøleskap hjemme til enhver tid, så er det mye lettere å lage mat og niste som er bra for kroppen. Hvis du i tillegg har bestemt deg for...

Les mer...…

Testosteron og østrogen- 40års krise?

shield-492992_640.jpg

Normalt får menn noe redusert testosteronproduksjon som godt voksen og kvinner noe redusert østrogennivå. Blir det krise? Noen behandler dette fallet med hormoner på resept. Men symptomer og ubehag kan dempes og kanskje unngås i veldig stor grad, med sunn livsstil. 
I høst og vinter har jeg observert reklame rettet mot voksne menn med fokus på at redusert testosteronnivå er årsaken til kulen på magen.
Sitat:...

Les mer...…

Hormon-prevensjon skadelig?

contraceptive-pills-849413_640.jpg

P-piller inneholder hormonene østrogen og gestagen/progesteron. (foto hentet fra www.pixabay.com)
NHI (Norsk Helseinformatikk) oppgir på sine nettsider at p-piller kan gi bivirkninger som: redusert sexlyst (virker mot grunnen til at man tar pillen), humørsvingninger, forverre migrene, øke faren for blodpropp -og øker faren for brystkreft. Unge jenter skal selv ta valg om prevensjon og det er kanskje ikke akkurat mye lesing om bivirkninger som er...

Les mer...…

Ulemper ved kortisobehandling

dumbbells-2465478_640.jpg

Mangel på trening eller for mye og hard trening
I mange tilfeller er det mangel på motivasjon til å trene eller at man er i lite variert god aktivitet, som fører til belastningsskader. Det er fort å gå for løsningen kortisonbehandling når smerter og betennelse melder seg. Men trening er bra for musklene, hjertet, hjernen og leddene våre, og den viten er i bunn og grunn topp for motivasjon til å trene regelmessig.

Vår...

Les mer...…

Hjernen på sukker, hva skjer?

mental-2301393_960_720.jpg

De siste 20 årene har vi fått mye kunnskap om hva som skjer med kroppen vår over lang tid med for mye sukker. De siste 10 årene har nevrovitenskapen vist hva som skjer også i hjernen vår når vi spiser mye sukker.

Det er forholdsvis kjent at sukker umiddelbart stimulerer lystsenteret i hjernen, slik at vi blir veldig glade og fornøyde og avslappet og får lyst på mer søtt senere. Det er altså en potensiell kilde til en...

Les mer...…

Spiser du sunt? Gjør det enkelt

2256kaj7r873a5ib.jpg

Hva mener vi egentlig når vi sier at vi spiser sunt? Jo, vi mener at vi spiser det kroppen trenger for å ha det bra og dermed kunne holde seg frisk i den grad kostholdet kan påvirke helsa, enig?
Vi vet hva som er sunt, altså, vi vet hva som er bra for kroppen å spise. Vi vet hva Helsedirektoratet anbefaler daglig, ikke sant?

  • Fem om dagen (fks 2 frukt, en håndfull bær og minst 100gram grønnsaker til 2 av måltidene)
  • Fisk og...

Les mer...…

Dra deg opp: Slik klarer du chins!

Når prøvde du sist å henge i en stang? Det er en av mange gode ting du kan gjøre inne på treningssenteret nå i vinter. Det er tungt, men alt kan trenes på og da blir man bedre. Det som er viktig er at du starter med den vanskelighetsgraden som passer for deg, og avanserer etter hvert som du blir bedre. Du skal få noen gode tips av meg, men først, hvorfor skal du gjøre det?

  • Det gjør godt, du får strekt ut hele...

Les mer...…

Rutiner som får deg i god form

24059553_10210415948387247_1091098861433689379_o.jpg

Det er ikke nok å bare trene. Uten gode rutiner og sunn mat får du verken tid, lyst eller overskudd til å trene. Så her er løsningen. Fra meg til deg.

Her er enkle rutiner som gjør underverker!

  • Fast rutine med frokost.
    Stå opp til fast tidspunkt, ikke sov lenge i helgene. Kroppen og hodet trenger mat ganske rett etter du har stått opp for å komme i gang, du skal avbryte nattens faste. Hvis du liker en rolig start på dagen med...

Les mer...…